V rozkradnutej tehelni v katastri obce Bystré je stále nebezpečný olej

22.06.2006 Celý región

Bystré 22. júna (TASR) - Ekologickú katastrofu predstavuje zhruba 200 ton vykurovacieho oleja, ktorý sa nachádza v areáli bývalej a dnes už rozkradnutej tehe...
Bystré 22. júna (TASR) - Ekologickú katastrofu predstavuje zhruba 200 ton vykurovacieho oleja, ktorý sa nachádza v areáli bývalej a dnes už rozkradnutej tehelne v katastri obce Bystré vo Vranovskom okrese.

Vykurovací olej sa nachádza v dvoch nádržiach. Časť z neho už vytiekla a do jeho likvidácie investovala tamojšia samospráva asi 100 tisíc korún. Ďalšie finančné prostriedky v podobe zeolitu a ďalších látok poskytla firma Zeocem. \"Michalovská firma sa zaviazala, že ona tie oleje zoberie grátis s tým, že po spracovaní si uhradí náklady z použitého oleja. Máme dohodnuté, že v júli by sa mala začať likvidácia oleja, \" uviedol dnes pre TASR starosta obce Jozef Andrek. Dodal, že vytečený olej našťastie zatiaľ neohrozil vodné toky ani povrchové vody. \"Či nedošlo k priesakom do vnútorných vôd, teraz neviem posúdiť, \" doplnil starosta. Vyjadril obavy, že v prípade poškodenia ventilov na nádržiach olej môže opäť začať vytekať.
Na spevnených plochách bývalej tehelne s potrebnou infraštruktúrou plánuje obec Bystré po odstránení oleja postaviť priemyselný park. Pozemok pod bývalou tehelňou je vysporiadaný. Vlastní ho realitná kancelária, od ktorej ho chce obec kúpiť.
Nebezpečný olej stojí v spomínanom areáli už dva roky. Budovy tehelne rozkradli Rómovia, ale aj majoritná časť obyvateľstva nielen z okolia.
 

Vyberte región

mark